Ľubica Schulczová píše: Dobrý večer, Paľko.
Keďže do stretnutia so švajčiarskym veľvyslancom zostáva len čosi vyše 2 týždňov, chcem sa spýtať, či nie je potrebné niečo pripraviť alebo urobiť, skoordinovať a podobne, aby to stretnutie prinieslo skutočný efekt a posunulo veci dopredu.
Zároveň by som rada upozornila - pokiaľ si sám nezaregistroval - že v ČR sa v nedávnych parlamentných voľbách prebojovala do parlamentu len nedávno (v apríli t.r.) založená strana Úsvit, vedená Tomiom Okamurom, ktorá má za prvoradý cieľ presadenie priamej demokracie do politického systému v ČR.
Srdečne,
Ľubica
Paul Pirovits odpovedá:Ahoj Ľubka,
na to stretnutie už intenzívne myslím. Rovnako intenzívne nielen myslím, ale aj pracujem resp. pracujeme na naštartovaní masového zberu dvojpetície Za lepšie Slovensko (referendum o sfunkčnení referenda) a to berie svoj čas
http://www.peticiazalepsieslovensko.sk/caste-otazky/alebo aj
viewforum.php?f=11 . Na uchovanie komunikácie na jednom mieste sme vytvorili komunikačné fórum;
http://www.forum.priama-demokracia.sk ; kde sme vytvorili aj kapitolu: Spolupráca so švajčiarskym veľvyslancom
viewtopic.php?f=9&t=97. Nakoľko táto kapitola je v sekcii OZ PD, kde majú prístup len osoby s povolením administrátora, poprosím touto cestou Mariana Orávika ako admi, aby udelil prístup Ľubke (s mojim odporučením) do tejto sekcii a vložil do nej aj tento e-mail, Marian ďakujem.
Ale môžem aj tu odpovedať:
Diane v Čechách som zaregistroval, sú týmto bližšie k cieľu, sfunkčneniu nástrojov priamej demokracie; petície a referenda. Český občania dali svojimi hlasmi vážne najavo, že si túto formu priamej vlády ľudu=demokracie želajú, podporujú ju a chcú sa na nej podielať. Nezabúdajme ide o obrovskú celospoločenskú zmenu. U nás podporilo snahy o priamu demokraciu 23 000 občanov podpismi pod dvojpetíciu Za lepšie Slovensko. Rovnako nezabúdajme, že vo Švajčiarsku existuje priama demokracii na najvyššej úrovni ca.150 rokov, ale jedine v kombinácii s parlamentnou demokraciou, takže čisto priama demokracia tam neexistuje. Naše OZ má dosť “zavádzajúci” názov Priama demokracia, určite nejde o to, aby tu bola len a jedine priama demokracia bez parlamentnej a to bude ľudí dosť pliesť a stáť veľmi veľa síl vysvetlovať, mne to trvalo asi pol roka, aby som sa v tom zorientoval a čo bežní občania, ja osobne pocitovo dávam prednosť označeniu viac demokracie, na čo už prišli nemecký kolegovia a je zaujmavé, že Slávka Kočanová to takto vyslovila cca. v apríli 2012 v dialógu na
http://www.podporujem.sk v debate s Marianom Orávikom a túto dilemu zadefinovala s tým, že ide v podstate o viac demokracie pre občanov. Pre mňa to znamená viac vlády ľudu a menej zastupiteľskej, parlamentnej vlády, tak ako je to vo Švajčiarsku, v ideálnej rovnováhe a kde poslanec je už len šedým referentíkom.
U nás máme propriamodemokratické politické strany OĽANO, SAS, novozaložené neparlamentné politické strany Väčšina a dokonca politická strana Priama demokracia s predsedom p. Karaczonyim (moji známi si ich pletú s našou OZ Priama demokracia). Minulý rok v juni po protestoch Gorila, kedy prebiehala ďalšia najdlhšia protestná akcia na Slovensku “Okupujeme Generálnu prokuratúru” sme mali kontakt, stretnutie s OĽANO aj so SAS. Jedine čo sa nás pýtali, ako nám môžu pomôcť na čo sme reagovali dosť zaskočene a skepticky, ale kvitovali sme ich vtedajší pokus v parlamente zrušiť kvórum (50%) pri referende. Čaká nás cesta ako vytvoriť účinnú spoluprácu a nekompromitovať sa s politikmi. Ak sa dovtedy legislatívne nič nezmení, musí sa vyzbierať 350 tisíc podpisov na vyhlásenia referenda o sfunkčnení referenda, pre vyhlásenie platnosti hlasovania musí prísť 50% voličov +1 a z nich 50%+1 vydať súhlas k hlasovacím otázkam. Chceme dosiahnuť obrovskú zmenu v spoločnosti a jedno OZ PD bez účinnej spolupráci s inými pozitívnymi silami zmôže veľmi málo. Možno práve so švajčiarským veľvyslancom môžeme urobiť ako usporiadatelia šnúru prednášok a pozvať odborníkov, politikov hlásiacich sa k priamej demokracie, médiam, aby sa týmto spôsobom zviditeľnila a získala podpora a záujem u občanov o priamu demokraciu a jej sfunkčnenia nástojov cez dvojpeticiu - referendum o sfunkčnení referenda, rovnako sa konenčne zviditeľnilo naše OZPD a stalo sa populárne medzi občanmi. Ak sa raz referendum sfunkční, naša úloha vôbec nekonči, ale začína v poskytovaní služieb obyvateľom pri kladení ich legitímných požiadaviek cez inštitút petície a referenda, od určenia legimity požiadavky cez spracovanie projektu, vedenia stratégie kampane, podpora v zbere podpisov atď.
Pán Klus nás vyzval, aby sme si prichytali otázky, požiadavky, návrhy na veľvyslanca, aby ich v predstihu odovzdal a lepšie dokázal na stretnutí reagovať.
Ja by som s tým začal a poprosil by som Teba a ostatných, aby sa pridali so svojmi návrhmi (fantázie sa medze nekladú), ktoré potom účešeme a prípadne zašleme dopredu:
1.) Ako sám veľvyslanec vidí možnosti, podielať sa na pomoci občianskym združeniam s takým zameraním, ako sme my, v rozvoji priamej demokracii na Slovensku
2.) Možnosti spoločne organizovaných prednášok, konferencií za jeho účasti a pozvaných hostí; odborníkov, politikov, občianskych združení ap.
3.) Po vytvorení apredložení zoznamu najtypickejších otázok a obáv občanov Slovenska pri uvedení priamej demokracii a jej sfunkčnenia nástrojov petície a referenda na Slovensku, poprosiť o jeho stanovisko
4.) Aké možnosti dáva Švajčiarsko občianskym inštitúciam v poskytovaní finančnej podpore (granty, fondy ap.) pri realizovaní priamej demokracii (napr. snahy zrealizovať návrh celoslovenského internetového novinového denníka pre všetky občianske inštitúcie Slovenska (združenie združení, neziskoviek, ich web stránok s nalinkovaním na jednej web stránke). Navrhovateľ a autor Jožko Bielik - super nástroj ako sa na jednom, jedinom fóre dá navzájom podporovať a pomáhať si, zdielať novinky, výzvy, vyhlasovať protesty, žiadosti o podporu petícií či referenda pri presadzovaní spoločenských požiadaviek, ap. (Momentálne je tu top aktuálna dvojpetícia a na to treba skutočne stovky podporovateľov vo forme zberačov podpisov).
5.) Umožnenie návštevy švajčiarskeho parlamentu (zájazd pre členov OZ PD, spoločne(?) či oddelene s odborníkmi, politikmi, médiami)
6.) Oficiálne pozvanie veľvyslanca na konferenciu The Danube Democracy rally 3-6-apríla 2014 v Bratislave
7.)……………..
Zatiaľ, toľko.
Ahoj
Paľo