Návrh č 1: Predseda a podpredseda súčasťou rady?

Téma uzavretá (zamknutá). Ďalšie kolo diskusie prebieha tu: http://forum.priama-demokracia.sk/viewforum.php?f=29

Má rada odporučiť aby predseda a podpredseda boli členovia rady?

Áno
3
75%
Nie
1
25%
 
Celkom hlasov : 4

Návrh č 1: Predseda a podpredseda súčasťou rady?

Poslaťod Marián Orávik » Str 01. Máj 2013 22:15:13

Návrh:

Súhlasíte, aby sa nasledovné vety z článku 8.1 stanov zmenili z:
  • Rada má 7 členov, ak valné zhromaždenie neurčí inak. Členov Rady volí Valné zhromaždenie členov. Členovia Rady môžu byť do funkcie zvolení aj opakovane.
na:
  • Radu OZ PD tvorí predseda združenia, podpredseda združenia a 7 členov rady, ak valné zhromaždenie neurčí inak. Radu volí Valné zhromaždenie členov.

+Diskusia na tému: Má byť predseda a podpredseda súčasťou rady? Majú mať hlasovacie právo? Majú mať právo na to viesť zasadanie rady? ...
Obrázok užívateľa
Marián Orávik
Člen OZ PD
 
Príspevky: 96
Registrovaný: Pon 15. Apr 2013 18:11:53
Bydlisko: Myjava

Re: Návrh č 1: Predseda a podpredseda súčasťou rady?

Poslaťod Slávka Kočanová » Uto 07. Máj 2013 0:33:22

pre mna su oba navrhy salamunske a nehovoria jasne, neviem preco:-) okrem toho som za to, aby bol pocet clenov v rade co najnizsi, maximalne 5 , traja clenovia plus podpredseda a predseda samostatne voleni VZ. Cim vacsi pocet, tym castejsie sa bude stavat, ze rada bude robit presne to , co doteraz, vsetko a nic :-) Skor by som sa zamerala na vykonavacov :-) Rada je pre mna na paradu, na nieco ako, ked uz nevies ako a neni cas, tak na radu sa mozes spolahnut, preto by to mali byt ti, co maju cas, chut a vedia a najlepsie zareprezentuju, maju dobre kontakty, vedia reagovat, maju skusenosti a tahaju. ;)
Slávka Kočanová
Člen OZ PD
 
Príspevky: 26
Registrovaný: Pon 15. Apr 2013 21:56:40

Re: Návrh č 1: Predseda a podpredseda súčasťou rady?

Poslaťod Beata Novomeská » Str 08. Máj 2013 15:21:44

Podľa pôvodných stanov rozumiem tomu tak, že Rada má 7 členov plus predsedu a podpredsedu. No pri voľbách, 12. apríla 2013, sa Dano Marko slovne vyjadril, že to bolo myslené tak, že v tých siedmich ľuďoch je zahrnutý predseda, podpredseda a aj členovia Rady.
Ja osobne som za to, aby predsedu, podpredsedu a Radu dohromady tvorilo 7 ľudí a aby predseda a podpredseda neboli súčasťou Rady. A to z toho dôvodu, že predseda a podpredseda majú mať svoje špecifické úlohy, takisto aj Rada má svoje špecifické úlohy. Predseda a podpredseda sú napríklad štatutárnym orgánom a ním predsa nie je Rada. Takže som za oddelenie funkcie predsedu, podpredsedu a funkcie Rady.
Som za to, aby predsedu, podpredsedu a Radu dohromady tvorilo 7 ľudí. Z toho dôvodu, že 7 členov Rady plus predseda a podpredseda je príliš veľa ľudí. Stačí jeden predseda, jeden podpredseda a 5 členov Rady.
Určite aj predseda a aj podpredseda majú mať hlasovacie právo. Sú predsa plnohodnotnými členmi združenia. Keby ho nemali, boli by diskriminovaní voči ostatným členom združenia, boli by v nevýhode a nemohli by o žiadnych veciach rozhodovať, čo nie je cieľom. Každý člen združenia, či už je predseda, podpredseda alebo člen, sa má právo k veciam vyjadriť a teda aj právo hlasovať.
Takisto je logické, že zasadanie Rady vedie predseda alebo podpredseda, lebo v konečnom dôsledku, sú to oni, ktorí za dohodnuté veci v rámci združenia zodpovedajú a vystupujú aj ako štatutárny orgán. Pokiaľ by Rada bola štatutárnym orgánom, tým pádom by sa veci zmenili, no to by sme nepotrebovali mať predsedu a podpredsedu.
Takže som za takéto znenie:
8.1. Rada je poradným a rozhodcovským orgánom Združenia. Rada má 5 členov, ak Valné zhromaždenie neurčí inak. Členov Rady volí Valné zhromaždenie členov. Členovia Rady môžu byť do funkcie zvolení aj opakovane.
Oproti pôvodným stanovám som vynechala to, že Rada je kontrolným orgánom združenia, pretože jedni a tí istí ľudia v združení, ktorí o veciach rozhodujú (veci vykonávajú), nemôžu zároveň kontrolovať samých seba. O tom by som sa vyjadrila v samostatnej téme.
Beata Novomeská
Člen Rady OZ PD
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Sob 20. Apr 2013 20:31:26

Re: Návrh č 1: Predseda a podpredseda súčasťou rady?

Poslaťod Marek Mižanin » Štv 16. Máj 2013 2:30:33

Existujú dva modely predsedov.

1. Starosta a obecné zastupiteľstvo
- starosta berie plný plat, odpracuje si veľa v rámci obce, je vlastne zamestnanec obce, plní želania zastupiteľstva, predkladá návrhy, podpisuje len po schálení zastupiteľstvom, poslanci sú platený oveľa menej, kontrolujú a riadia činnosť starostu

2. Predseda parlamentu a NR SR
- predseda je bežný poslanec, okrem toho má pár právomocí navyše a vedie rokovanie

Predseda a podpreseda OZ PD má bližšie ku 2. Nemôžeme čakať, že predseda všetko odpracuje a rada OZ ho bude riadiť. Predseda má byť normálny člen rady OZ a má ku tomu ešte pár právomocí navyše. Pracovať by mali hlavne členovia v rámci skupín a projektov.

Súhlasím zo Slávkiným návrhom na zúženie rady OZ na 5 členov (predseda, podpreseda + 3 členovia).
Marek Mižanin
Člen OZ PD
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Str 15. Máj 2013 23:45:57


Späť na Reforma stanov č. 1

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia