Štefan Štefanides píše:Ahoj Marián,
na facebooku je bežný občan každý deň.
Na fórume priama demokracia som iba vtedy, keď ma na to niekto upozorní. Cez forum je tažko diskutovať, lebo keď tam umiestním príspevok, praktický sa nikto k nemu nevyjadrí ani mi neopovie na moje pripomienky.
To je bohužiaľ väčšinou pravda. Ale to nie je problém fóra, ale ľudí... Kto chce tento problém adresovať, musí sa na to pýtať konkrétnych ľudí, prečo je to tak... Fórum je v tomto nevinne, to nemôže robiť pre nás viac, ako robí... Každú odpoveď si poctivo zaznamená a navždy uchová...
Štefan Štefanides píše:Na facebooku sú informácie pokope a každý deň mám prehľad, čo sa tam deje. Pre OZ PD je to ideálne diskusné miesto, pre výmenu názorov medzi členmi združenia. Stačí ak našas skupina bude uzatvretá alebo tajná a môžeme si v kľude prediskutovať naše vnútorné problémy. Je však potrebné aby poverený zástupca viedol túto skupina a bol kompetentný odpovedať za vedenie OZ PD.
Prečo sa tomu bránite?
Neviem o tom, že by tomu niekto bránil. Ale ak mýlim tak daj vedieť kto, kedy a ako tomu bránil... Každý predsa môže kedykoľvek na FB spraviť tajnú skupinu a pozvať do nej kohokoľvek. A ktokoľvek tam môže ísť... O tom je priama demokracia, že každý robí sám iniciatívne priamo to čo si myslí že je správne a nepýta si na to povolenie od "vedenia"...
"Vedenie o.z." (Takýto terminus technikus nemáme v stanovách. Myslíš radu, predsedu, valné zhromaždenie alebo referendum?) nemá právo nikoho nútiť nikam chodiť ani tam diskutovať. Fórum existuje už niekoľko rokov a mnoho členov si tu ešte nespravilo ani účet...
Ja osobne napr. keď niekto takú tajnú skupinu na FB spraví a ako člena o.z. ma tam pozve, tak nevidím dôvod tam neísť. Ale zakladať, ani moderovať ju nechcem. A to z dôvodov uvedených
tu. Na FB pravdepodobne nebudem ochotný diskutovať tak, ako tu vo fóre. A to preto, že úsilie vynaložené na diskutovanie na FB pokladám vo veľkej miere za stratu času a to preto, že FB si nič nepamätá. Takže môj čas FB venovaný príde o pár dní navnivoč. FB časom všetko schováva, nedá sa tam vyhľadávať... Je to proste podľa mňa bordel na ktorom ťažko niečo poriadne stavať.
Ale tak keď to niekto skúsi, tak super. Ja sa toho určite zúčastním už len zo zvedavosti. Na také dohadovanie, hašterenie a základné nezáväzné vymedzovanie si názorov to môže byť celkom dobrý nástroj. Možno naozaj nám takéto niečo v o.z. aj chýba, aby sa takéto veci opakovane neriešili v mailovej skupine... A ani do fóra nepatria... Preto fandím tomu, keď by vznikla taká tajná FB skupina, kde by si veci spomínaného druhu mohli členovia medzi sebou riešiť...
A keď si to navrhol, nechceš to aj spraviť? Najväčšia tradícia v našom o.z. je ako som si všimol asi tá, že kto si čo vymyslí, to si aj spraví, alebo minimálne to začne, ak to chce...
A myslím, že je to celkom dobrá tradícia...
Ty máš asi lepšie skúseností s FB ako ja, asi si na FB zažil veľa plodných diskusií, veľa vecí si tam zrejme za ten čas s mnohými ľuďmi dohodol, veľa akcií zorganizoval, keď píšeš, že je to ideálny nástroj pre o.z., tak prečo to nespravíš ty? Ja ten FB robiť asi nemôžem, lebo ja mám väčšinou s FB zlé skúsenosti, takže asi ten FB ani neviem robiť. Ale zaujímalo by ma, keď tvrdíš, že pre o.z. PD by bolo FB ideálne diskusné miesto, aká je tvoja efektivita práce na FB? Koľko hodín si do FB už ty investoval a s akým výsledkom? Či to je naozaj tak efektívny nástroj, ako vravíš, alebo či to nie je náhodou tak, ako sa to vidí mne, že je to skôr strata času. Skôr na hádky a klebety, ako na nejakú serióznu diskusiu...
Áno ani fórum nie je zďaleka ideálne. Treba do neho investovať +- 3 min. času na registráciu (niekto oveľa viac, až tak, že sa mu to javí ako neprekonateľná prekážka... Odporúčam každému skúsiť si to sám a sám si overiť aj svoje schopnosti). V prípade problémov sa na mňa keď tak obrátiť... A potom ešte pár minút možno zaberie ak chce človek dostávať mailové upozornenia na nové príspevky nastaviť si sledovanie vo zvolených témach, alebo fórach. A potom už len čítať a odpovedať.
Tiež by som bol radšej, keby členovia o.z. aj na web o.z.. aj sem na fórum išli aspoň raz za čas len tak zo zvedavosti pozrieť, čo sa tu zmenilo. Nie je zrejme chyba ani fóra, ani stránky, ak sa o ne členovia nezaujímajú a nič tam nechcú prispievať, či? Je to vec každého jedného člena...
Vo fóre vidí každý všetko čo sa zmenilo od jeho poslednej návštevy inou farbou (ak je prihlásený), takže si môže všetko nového poprezerať, či by ho niečo nezaujímalo a prípadne na to reagovať. A prípadne si zapnúť sledovanie ak chce byť mailom upovedomený na nové príspevky pre vybrané témy...
Fórum (na rozdiel od FB) umožňuje internetovú diskusiu, ktorá zostáva zapamätaná. Pamätá sa každá téma a každý príspevok. Na dva kliky sa dajú zobraziť všetky príspevky každého jedného prispievateľa (zo všetkých tém a fór) a teda ľahké odhaliť spammera, kopírovača príspevkov, chuligána a pod. To vytvára predpoklady k tomu, že na fóre ľudia zodpovednejšie pristupujú k tomu čo hovoria. A zodpovedný prístup k tomu, čo človek povie, alebo napíše, je zrejme predpoklad akejkoľvek zmysluplnej diskusie, ktorá má k niečomu viesť.
Na rozdiel od toho na FB väčšina ľudí zrejme predpokladá, že všetko čo sa kde napíše za pár dní už nikto nenájde. A čo sa písalo pred pár dňami už nikoho nezaujíma...
Vo fóre je možnosť diskutovať neobmedzený počet tém naraz, bez toho, že by si témy navzájom konkurovali a vytláčali sa ako vo FB skupine. Fórum umožňuje jednotlivé témy logicky zgrupovať do "fór" a štrukturovať tým diskusiu na jednotlivé oblasti a príbuzné témy. Fórum neobsahuje žiaden balast, ktorý odvádza pozornosť ako je tomu na FB...
Na fóre sú aj
diskusie prístupné len pre členov o.z. ktoré sú viditeľná len pre prihlásených členov o.z. a nie je pre ostatných. Tam sa môžu diskutovať interné témy, alebo hanbliví ľudia z o.z.
... Nie je to ale doteraz využívané. Rovnako by sa dala spraviť aj sekcia vyhradená len pre radu o.z., alebo nejakú inú skupinu členov o.z. Ale to sa tiež nevyužíva...
Ak by sme konečne začali používať fórum, tak verím tomu, že by nám mohlo pomôcť vytvoriť komunitu ľudí, ktorí poznajú svoje názory, dokážu si vydiskutovať veci na ktoré nemajú rovnaký názor, dokážu sa porozumieť, dokážu sa na niečom dohodnúť... Ale bohužiaľ v o.z. sa fórum prakticky nevyužíva, mailová skupina sa možno viac zneužíva (na vyhraňovanie sa voči iným), ako využíva. Takže s tou komunikáciou v o.z. je to biedne...
Ale FB podľa môjho názoru nie je nástroj, ktorý by mohol pomôcť zblížiť postoje a dohodnúť sa na niečom netriviálnom (čo by malo byť cieľom diskusie). Ale zároveň súhlasím s tým, že je lepšie ak sa ľudia budú hádať na FB, ako v mailovej skupine, alebo tu na fóre. V tom prípade je dokonca dobré aj to, že tie hádky sú potom o pár dní facebookom zabudnuté...
Takže to zhrniem Štefan. Ja osobne (ako člen o.z.) tejto Tvojej myšlienke (založiť tajnú FB skupinu o.z. PD) fandím a teším sa na prípadnú pozvánku.